Boerderij Korenblik2021-01-17T21:52:38+00:00

Project Description

  • Boerderij-Korenblik
  • Boerderij-Korenblik

Biologische tuinderij Korenblik ligt in het mooie landelijke gebied tussen Warnsveld en Vorden en grenst aan het landgoed Hackfort van Natuurmonumenten. Het bedrijf ligt op een “oude kampgrond”: dat wil zeggen een dikke laag zwarte, humusrijke grond. Het eeuwenlang opbrengen van heideplaggen door vroegere bewoners heeft deze laag gevormd.

Tuinder Wim Schoemaker is rond 1990 begonnen met een halve hectare tuinbouw op het ouderlijk bedrijf. Rond 1996 is de overige grond & bedrijfsgebouwen overgenomen en heeft Wim het bedrijf omgeturnd naar een biologisch tuinbouwbedrijf. De totale oppervlakte van de het land bedraagt zo’n 12 hectare (zowel eigendom als pacht).
Wim en zijn vriendin Rieke werken en wonen samen op de boerderij.

Er worden verschillende soorten groenten en aardappelen geteeld en in het zomerseizoen is er de specialiteit van Korenblik: overheerlijke aardbeien.

Naast het tuinbouwbedrijf is er een boerderijwinkel die op vrijdag en zaterdagochtend geopend is.

Ook is er een veestapel bestaande uit ongeveer 16 stuks zoogkoeien (rassen: Limousine en MRIJ) welke worden gehouden voor de vleesvoorziening.
 Het vee is in de zomer buiten en in de winter in de potstal.
De kalveren blijven bij de moederkoeien tot ze gespeend zijn. Zo nu en dan wordt er een koe geslacht (dit gebeurt in Zelhem) waarvan we het vlees in onze winkel verkopen.

De potstalmest die de koeien met elkaar produceren en die als bemesting op het land wordt gebracht zorgt ook weer voor het aantrekken van vele vogels en insecten. De verscheidenheid aan bodemleven zorgt gezamenlijk voor een evenwichtig voedingsklimaat voor de gewassen. Op verschillende manieren wordt op Korenblik gewerkt volgens de kringloopgedachte.

De afzetkanalen van de producten zijn:

– verkoop vanuit de eigen boerderijwinkel;
– verkoop via winkels in de omgeving;
– landelijk via groothandels Udea, Odin, Kroon en Naturelle;
– regionaal via DistrEko.

Een belangrijke schakel in de regionale afzet is DistrEko, een distributiebedrijf dat is ontstaan uit de Biologische Productenvereniging Achterhoek (BPA). De BPA bestaat al sinds 1996 en Wim Schoemaker is één van de initiatiefnemers geweest van dit collectief. Het motto van de vereniging is “Direct van het Land naar de Klant”. Zo’n 15 biologische bedrijven zijn aangesloten bij de BPA.
 Onderling worden er ook teeltplannen en -afspraken gemaakt zodat er onderling telkens een groot en divers aanbod van verse producten is (dit heeft een mooie en versterkende werking in de regio).

Uiteraard beschikken we over geldige certificering van Skal en dragen alle producten het biologische keurmerk. Ook voeren we het EKO-keurmerk.

Sinds juni 2013 is er een installatie van zonnepanelen gerealiseerd op het dak van één van de wagenloodsen. Hiermee kunnen we de energie die we zelf verbruiken ook weer opwekken. Ook rijdt er al een elektrische tractor rond waarmee we licht werk (zoals schoffelen) kunnen doen, verder wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van een elektrische golfkar die banden heeft met een wat grover profiel.

Dan nog iets over de geschiedenis van de boerderij. Van oudsher was het voorhuis van de huidige woonboerderij Korenblik een koetshuis dat dienst deed voor een nabij gelegen landhuis en bijbehorende graanspieker (een gefortificeerde plek waar vroeger graan werd opgeslagen). De naam Korenblik is hier van afgeleid. 
Pas veel later is er een deel aangebouwd en zijn de overige stallen en gebouwen verrezen die nu gezamenlijk het boerenbedrijf vormen.

Actueel Aanbod

Boerderij Korenblik

CONTACTPERSONEN
Wim Schoemaker en Rieke

TELEFOON
0575-555488

ADRES
Geesinkweg 13
7231 RE Warnsveld

OPENINGSTIJDEN BOERDERIJWINKEL
vrijdag 9.00-17.00
zaterdag 10.00-12.00

PRODUCTEN BOERDERIJWINKEL
diverse groenten, aardappelen, fruit, sinaasappels, bananen, biologisch vlees, kaas, melk, eieren, yoghurt, kwark, acidophilusmelk, droogwaren zoals rijst, olijfolie, suiker, pasta’s, sappen, meel en nog veel meer.

icon-car.pngFullscreen-Logo
Boerderij Korenblik - Warnsveld

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Boerderij Korenblik - Warnsveld 52.135600, 6.270820 Boerderij Korenblik

TAGS
Boerderij Korenblik, aardbeien, groenten, prei, koolsoorten, peen, bieten, gekleurde wortelen, aardappelen, vleeskoeien