De Vijfsprong2019-01-06T11:52:01+00:00

Project Description

  • Vijfsprong_Zorgboerderij-stal
  • Vijfsprong_Zorgboerderij

Landbouwbedrijf De Vijfsprong is een biologisch-dynamisch agrarisch bedrijf dat samenwerkt met zorgstichting Urtica. Het bedrijf heeft een EKO-keurmerk, maar is ook DEMETER gecertificeerd.
Het landbouwbedrijf kent vier onderdelen: veehouderij, zuivelverwerking, akkerbouw en tuinbouw.

De ondernemer voor de tuinbouw is Herbert Wennekes. Guus van Imhoff en Brigitta Hogenboom zijn vanaf 1 januari 2014 verantwoordelijk voor de veehouderij en de akkerbouw, Frank de Haan voor de zuivel. Ria Klein Bramel maakt onze heerlijke kazen. Brigitta neemt ook het winkelgebeuren voor haar rekening.

De afzet is regionaal (via de winkel op het erf, de webwinkel, de zuivelpakketten en de verspreiding in  de winkels in de Achterhoek). Maar u vindt onze producten ook bij veel natuurvoedingswinkels dankzij de landelijk werkende groothandels.

Boerderij De Vijfsprong werkt volgens de Biologisch-dynamische landbouwmethode. Uitgangspunt is de samenhang tussen plant, dier, bodem en kosmos in een zo goed mogelijk gesloten bedrijfsopzet. De methode is door Rudolf Steiner in het Poolse Kobierzyce (Duits: Koberwitz) ontwikkeld (1924) en heeft sindsdien een wijde verbreiding gekregen.

Duurzaam

We streven naar een duurzame landbouw, die producten voor mens en dier voortbrengt met behoud van de natuurlijke hulpbronnen. Zonder uitputting van de bodem, zonder belasting van lucht, bodem, water en landschap. Essentieel hierbij is de kringloop op het bedrijf waarin naar een evenwicht gestreefd wordt tussen voeding voor mens en dier, met behoud van de bodemvruchtbaarheid.
Dit houdt in dat de gewassen verbouwd worden in een ruime vruchtwisseling. De koeien eten van eigen landbouwgronden en de mest wordt weer terug op het land gebracht. Deze mest is veelal eerst op composthopen opgezet en met de biologisch dynamische kruiden preparaten verrijkt. Bovendien worden op onze landerijen het koemest en kwartspreparaat ingezet.

Geen maximalisatie van de opbrengst

Het bedrijf is zoveel mogelijk als een gesloten ecologisch systeem opgezet. Door de diversiteit aan gewassen en bodemgebruik ontstaat een natuurlijk evenwicht en een gezonde bodem waarin ziektes tot een minimum beperkt worden. We vinden dat economische belangen niet ten koste moeten gaan van plant en dier. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen en de koeien staan mét horens dagelijks in de wei.

Actueel Aanbod

De Vijfsprong

CONTACTPERSOON
Guus van Imhoff

TELEFOON
06-10508252

ADRES
Reeoordweg 2a
7251 JJ VORDEN

OPENINGSTIJDEN BOERDERIJWINKEL
dinsdag t/m vrijdag 9.00-18.30
zaterdag 9.00-17.00
zondag 12.00-17.00

PRODUCTEN BOERDERIJWINKEL
zuivel, kaas en vlees, groenten, veel natuurvoedingsproducten

icon-car.pngFullscreen-Logo
De Vijfsprong - Vorden

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

De Vijfsprong - Vorden 52.105000, 6.309720 De Vijfsprong

TAGS
biologisch-dynamische landbouw