Klein Broekhuizen2019-01-06T11:50:01+00:00

Project Description

  • Klein Broekhuizen-de biotuin van Wehl
  • Klein Broekhuizen-de biotuin van Wehl

Op Klein Broekhuizen wordt geen gebruik gemaakt van chemische synthetische middelen. Dit betekent dat de gewassen op een gezonde bodem goed groeien. Basis voor die gezonde bodem is een ruime vruchtwisseling en goede bemesting.

Dat betekent dat de meeste gewassen maar een maal in de vijf à zes jaar op hetzelfde perceel terecht komen. Ook hebben ze een rustgewas in de vruchtwisseling ingebouwd. Eenmaal in de zes jaar telen ze gras/klaver. Dit gewas helpt het onkruid onder de duim te houden, en het belangrijkste is dat klaver stikstof uit de lucht kan binden in haar wortels. Deze voedingstof komt later weer vrij voor gewassen die erna worden geteeld.
In het voorjaar wordt het maaisel van de gras/klaver gebruikt voor bemesting van de groente.

Omdat ze een gespecialiseerd bedrijf zijn kunnen ze geen kringloop maken op hun eigen bedrijf. Door de samenwerking met het melkveebedrijf van de familie Peters-Fontaine uit Angerlo hebben ze toch een kringloop kunnen realiseren. Zij betrekken de mest van hun koeien en zij nemen gras/klaver en uitgesorteerde groentes van ons af.

Natuur

Ze vinden natuur op un bedrijf belangrijk. In 2006 is daarom een kikkerpoel gegraven met daaromheen passende beplanting. De poel is al volop bewoond met o.a. kikkers en salamanders. Op het bedrijf is verder een hoogstamboomgaard aanwezig. In het verleden waren in deze regio bij elke boerderij zulke hoogstamboomgaarden te vinden. De bomen die bij ons staan zijn voornamelijk oude rassen, zoals de Bellefleur en Zoete van Cannes (appel), Dubbele Boeren Witte (pruim) en St. Remis (stoofpeer).

Kikkerpoel

Sinds de omschakeling naar de biologische teelt is de variatie in vogels, insecten en vlinders aanmerkelijk toegenomen. Zo hebben we zelf al 16 soorten dagvlinders geteld, waaronder koninginnepage en icarusblauwtje.

Trouwe bezoekers in de afgelopen jaren waren ook, steenuil, groene specht, grote bonte specht, torenvalk, buizerd en allerlei zangvogels, waaronder de putter en het zwartkopje. Inmiddels broedt de steenuil bij ons.

Zonnepanelen

Onze groenten en aardappelen worden nu nog duurzamer geteeld en bewaard; alle elektriciteit die op ons bedrijf gebruikt wordt, wordt via zonnepanelen opgewekt! Ook onze heftruck en ons zelfrijdend wiedbed lopen inmiddels op zonne-energie!

Actueel Aanbod

Klein Broekhuizen

CONTACTPERSONEN
Erik Smeenk en Wilma Kraaij

TELEFOON
0314 – 68 14 68 / 06 – 223 211 80

ADRES
Bokkenstraat 4
7031 ED Wehl

OPENINGSTIJDEN BOERDERIJWINKEL

  • dinsdag: 14.00 – 18.00
  • woensdag: 14.00 – 18.00
  • donderdag: 14.00 – 18.00
  • vrijdag: 14.00 – 18.00
  • zaterdag: 10.00 – 16.00

PRODUCTEN BOERDERIJWINKEL
aardappelen, uien, fruit, aardbeien, champignons, verschillende soorten groenten, ‘vergeten’ groenten zoals pastinaak, raapsteeltjes, schorseneren, koolraap, yoghurt, kaas en eieren

icon-car.pngFullscreen-Logo
Klein Broekhuizen - Wehl

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Klein Broekhuizen - Wehl 51.970245, 6.220217 Klein Broekhuizen

TAGS
Klein Broekhuizen, aardbeien, groenten, aardappelen, uien, fruit, champignons, vergeten groenten, pastinaak, raapsteeltjes, schorseneren, koolraap, yoghurt, kaas en eieren